MKI-waarde
De MilieuKostenIndicator (MKI) is een geschikt criteriun om duurzaamheid mee te nemen in aanbestedingen. De MKI wordt berekend op basis van een levenscyclusanalyse (LCA), een internationaal wetenschappelijk erkende methode om milieuprestaties te kwantificeren.
Hoe lager de MKI-waarde, des te minder schadelijke milieueffecten. Het doel is dus een zo laag mogelijke MKI-waarde.
MKI stuurt de hele keten aan op verduurzaming
De milieukostenindicator maakt inzichtelijk wat de milieu-impact is over de hele keten. Dit kan voor een materiaal, een product of project in kaart worden gebracht. Met de MKI vindt een stimulans tot verbetering in de gehele keten plaats. Bijvoorbeeld in:
- grondstoffen: de keuze voor biobased of gerecycled;
- logistieke optimalisatie in transportmiddelen en -afstanden;
- energie- en waterverbruik reductie in het productieproces;
- ontwerp met minder materialen en producten;
- afvalreductie in de productie en bouwfase;
- hoogwaardig hergebruik/recycling aan het einde levensduur.
MKI beoordeelt milieueffecten
De MKI neemt in totaal 19 milieueffecten mee en zorgt daarmee voor een compleet beeld van de daadwerkelijke milieu-impact. In totaal wordt er gekeken naar duizenden emissies en de uitputting van grondstoffen, die worden teruggerekend naar 19 milieueffecten zoals o.a. CO2 en NOx. Er zit een verschil tussen de weegfactoren omdat bijvoorbeeld is bepaald dat de emissie van een kg CFK-11 eq. (trichloorfluormethaan equivalent) hogere maatschappelijke kosten met zich meebrengt dan een kg CO2eq. (koolsfofdioxide equivalent) of SO2 eq (zwaveldioxide equivalent).
MKI in projecten
De MKI kan als harde eis worden geformuleerd of stimuleert (via EMVI/BPKV) inschrijvers om met een zo duurzaam mogelijk voorstel te komen. De aannemer wordt daarmee een ketenregisseur en stimuleert zijn ketenpartners (onderaannemers, leveranciers, transportbedrijven, etc.) om hun processen te verduurzamen.
- MKI als eis
De opdrachtgever kan een MKI als eis stellen door een maximale MKI-waarde op te nemen. Alleen de inschrijvers met lagere MKI-waarde voldoen aan de eis, maar worden hier niet voor beloond met fictieve korting. - MKI als gunningscriterium
Als de MKI als gunningscriterium wordt meegenomen, dan worden inschrijvers beloond (fictieve korting) die oplossingen aandragen met een lage milieu-impact. - MKI op productniveau
Bij een MKI op productniveau wordt de scope van de gevraagde MKI beperkt tot een product(groep). De MKI is dan gebaseerd op een LCA van een functionele eenheid, bijvoorbeeld ton, m2 of m3. Een MKI op productniveau maakt de vergelijking op duurzaamheid van producten makkelijk en is ook goed bruikbaar in de ontwikkelfase van een project. - MKI op contractniveau
Een MKI op contractniveau is gebaseerd op een LCA-berekening als som van alle product-MKI’s die voor het uitvoeren van het project nodig zijn te vermenigvuldigden met de hoeveelheden. Bij deze MKI kan er een beperking in de scope worden meegegeven op basis van de te verwachten MKI en alleen bepaalde onderdelen van een project worden gekozen.
Eenvoudig toetsbaar
Voor het opstellen van LCA’s zijn afspraken gemaakt in de bepalingsmethode en het daarbij horende toetsingsprotocol. Hierdoor zijn de inschrijvingen door de opdrachtgever makkelijk te vergelijken en kan de milieuprestatie ook tijdens het werk objectief worden beoordeeld en worden gehandhaafd.
Transparante uitvraag
Doordat de MKI-score kwantitatief is kan de beoordeling door de opdrachtgevers transparant plaatsvinden. Op de manier is het voor alle partijen duidelijk waarop ze kunnen innoveren en hoe dit beoordeeld gaat worden.
MKI stimuleert de markt
De MKI in aanbestedingen beoordeeld de milieu-impact over de gehele keten. Hierdoor worden technieken en inschrijvers dus niet uitgesloten en biedt het alle partijen de kans om hun milieu-impact te verbeteren.