2018/5/29 - Gelderland zet circulaire projecten in spotlights

Het is sinds maandag 28 mei duurzaam fietsen in Zevenaar, waar een fietspad van ‘grasvalt’ en ’grasbeton’ werd geopend. Het project maakt onderdeel uit van de Gelderse Circulaire Estafette. In deze estafette, die op 19 januari startte, gaat een duurzaam estafettestokje langs verschillende Gelderse gemeenten om circulaire projecten in de spotlights te zetten.
 
Na een proef in Wageningen is het fietspad in Zevenaar het eerste circulaire fietspad in Gelderland dat gemaakt is van ‘grasvalt’ en ‘grasbeton’, afkomstig uit de eigen regio. Bij de ontwikkeling van het pad werd een model ontwikkeld: de Optimal Scan voor duurzame en circulaire wegen en paden.
 
Gelderse Circulaire Estafette
Het duurzame estafettestokje is in 2014 door de Green Capital Challenge in het leven geroepen, een stichting uit Nijmegen die duurzame initiatieven ondersteunt. Nadat Nijmegen in 2018 tot Green Capital werd uitgeroepen, wil de provincie het estafettestokje door heel Gelderland laten gaan.
 
Na Apeldoorn, Brummen, Rheden, Lochem, Arnhem en Overbetuwe zijn Bronckhorst en Zevenaar de zevende en achtste gemeente die het stokje in 2018 hebben overgenomen.
 
Afvalloze provincie
De provincie Gelderland wil de eerste afvalloze provincie van Nederland zijn. In 2030 moet de circulaire economie in Gelderland zorgen voor 700 miljoen extra omzet, 5000 nieuwe banen en 50 procent minder grondstofgebruik.
 
Michiel Scheffer, gedeputeerde van de provincie: ‘Veel Gelderse gemeenten, bedrijven en inwoners werken al aan de circulaire economie. Toch is het voor veel anderen nog een zeer abstract begrip. Daarom gaan we op zoek naar de mooiste Gelderse circulaire initiatieven om anderen te inspireren meer circulair te gaan denken of te ondernemen. Samen maken we werk van afval in Gelderland!’